Culinair

Eten en drinken in Zeeland

Mosselen, oesters en garnalen, natuurlijk direct uit zee. Maar ook zilte groenten, appels en peren, rood fruit, zwarte bessen, “brune bôônen” en asperges. Zeeland is een paradijs voor iedereen die van lekker eten en drinken houdt. De zee, de akkers, de polders en de boomgaarden; overal zie je verse, smaakvolle producten. Duurzaam en gezond. En vaak met die typisch zilte ondertoon.
Restaurants:
Iedere kok heeft zijn eigen recepten. De keuze is ruim. Soms zijn dit culinaire hoogstandjes, in één van de vele sterrenrestaurants. Maar een portie vers gebakken kibbeling, direct aan het kraam, smaakt soms net zo lekker. Vlees, vis of juist een keer zonder. Met de Zeeuwse rijkdom aan producten is er altijd voor ieder wat wils.

Mosselrestaurants:
Wie uit eten gaat, ontdekt tal van Zeeuwse lekkernijen. Een goed gevulde vispan, zeebaars of de klassiek bereide Oosterscheldekreeft. In de mosselrestaurants staan grote pannen dampende mosselen op tafel. Dat is gezellig eten. Ongedwongen en puur natuur. Zeekraal en lamsoren groeien buitendijks. Eenmaal op je bord proef je de Zeeuwse natuur. Uniek zilt.
Zeeuws vlees & asperges:
Veel restaurants werken met eerlijk rundvlees van eigen Zeeuwse bodem.
De schapen op Noord-Beveland grazen op zilte weidegronden. Logisch dat dit lamsvlees het predicaat pre salé krijgt. Dat proef je. Een aspergemaaltijd bestaat traditioneel uit gekookte asperges met ham en ei. Maar iedere kok kent zijn eigen variaties. Een liefhebber wil ze allemaal proeven. De tijd daarvoor is kort. Het aspergeseizoen start eind april en eindigt traditiegetrouw op 24 juni (Sint Jan).

Zeeuws fruit:
Zeeuws fruit gooit hoge ogen. Wie de boomgaarden op Zuid-Beveland ziet, snapt waarom. Appels en peren groeien hier weldadig. Stop onderweg en koop bij een stalletje een zak vers fruit. Soms mag je zelf plukken. Heerlijk voor een verse appeltaart of perencompote. Natuurlijk gebruik je daarbij Zeeuwse bloem.
Zeeuwse zoete zaligheden:
Zoete zaligheden zijn er volop. De Zeeuwse bolus bijvoorbeeld, met of zonder een lik echte boter. Vrijwel elke Zeeuwse bakker heeft ze in de winkel liggen. En Zeeuwse boterbabbelaars. Niet alleen lekker om van te snoepen maar ook een leuk cadeau uit Zeeland.

Zeeuwse dranken:
Appels, peren, druiven, zwarte bessen en Zeeuwse gerst. We hebben alles om heerlijke dranken mee te maken. Appelaere en Perelaere zijn fruitsappen van Zeeuwse bodem. Zwarte bessen zijn buitengewoon veelzijdig. En gezond. Kies je voor zwarte bessen sap, wijn of jam? Het Zeeuwse klimaat zorgt zelfs voor een bijzondere druiventeelt. De wijnen van De Kleine Schorre op Schouwen-Duiveland gaan uitstekend samen met Zeeuwse mosselen, oesters, Oosterscheldekreeft en platvis. Meer een bierliefhebber? Dat treft. Zeeland heeft tal van brouwerijen met uiteenlopende soorten bier.

Zeeuwse recepten:
Een Zeeuwse bolus of een gerecht met Zeeuwse streekproducten, kun je ook zelf maken. Haal de ingrediënten rechtstreeks uit het Zeeuwse landschap. Koop direct bij de boer of de visafslag. Verser kan niet.